top of page

De beste platenzaken volgens échte Kratkruipers

Joepie! Record Store Day! Dat is feest bij je favoriete lokale platenboer, taart in de vorm van vinyl en je hele maandloon erdoor! Wij vroegen aan aan aantal echte Kratkruipers in welke platenzaak zij hun laatste centen opdoen en angstig naar hun bankier bellen. Lefto, Thang, Sofie Sticker, Moodprint en DJ Grazzhoppa sturen je naar hun favoriete shops.

 

Favoriete platenzaak? Music Mania, sowieso. Ik heb er jaren zelf gewerkt en nog altijd voel ik dezelfde spirit als ik de winkel binnenstorm. Ze hebben behulpzaam personeel, kennis van zaken, veel vinyl.. waardoor ik er intussen enorm veel geld heb gespendeerd. Hoewel. Door er te werken heb ik er ook veel gratis kunnen scoren uiteraard.

Vroeger was er ook een vestiging van Music Mania in Kortrijk, Brussel én Gent. Vandaag bestaat enkel nog de Gentse zaak, op de hoek met de Vooruit. Karel, Lorin en Borat, die in de winkel staan, zijn allemaal music nerds en dat is voor mij een vereiste voor een goeie platenwinkel.

Music Mania

Sint-Pietersnieuwstraat 19

Gent

www.musicmaniarecords.be

 

Ik heb massa's uren gesleten in de Vinyl Kitchen in Gent. Het is een charmante second hand store waar je heel veel subgenres kan vinden tegen zeer goeie prijzen. Vroeger was er iedere woensdag een nieuwe aanvoer van platen. Dan zag je de freaks er al voor het openingsuur aan de deur staan wachten.

Karel, de uitbater, is steeds bezig met het opblinken van elke plaat die binnenkomt. Ze moeten eerst langs z'n poetsdoek passeren alvorens ze in de bakken belanden: love it! Die bakken zijn overigens mooi verdeeld in verschillende genres. En of het nu LP's zijn, 12 inches of singles; Karel geeft ze allen de gerespecteerde plaats!

Ik heb er heel wat parels ontdekt, waaronder John Harris - Odyssey pt. 2, die ik ook meenam naar mijn aflevering van Kratkruipers.

Vinyl Kitchen

Lange Violettestraat 160

Gent

www.vinylkitchen.be

 

Ik ben een grote fan van IF Music in Londen. Het is best een aparte zaak, want je moet aanbellen om er binnen te geraken. Je komt dan in een soort van living terecht bij Jean Claude. Een enorme muziekfreak en een beetje een rare gast. Maar hij is wel erg goed in het helpen zoeken naar goeie dingen. Zelf releaset hij ook platen en maakt hij compilaties voor het label Ninja Tune.

Hij heeft een heel pak obscure jazz en wereldmuziek liggen, maar is ook veel bezig met up and coming jazznamen uit Londen. Voor de regular Michael Jackson platen moet je er niet per se naartoe.

Je kan er platen voor 400 pond vinden, maar evengoed een heel pak aan één euro. De set-up om te luisteren is ook dik in orde en aangenaam, wat ikzelf écht wel belangrijk vind.

Ik heb er heel wat platen gekocht, zoals deze van The Scorpios.

IF Music

12D Arblay Street

London, Vereningd Koninkrijk

www.ifmusic.co.uk

 

Zoals je misschien hebt gehoord in de aflevering van Kratkruipers, ben ik niet de grootste vinylshopper of crate digger. Toch heb ik in Gent al een heel pak platen gekocht. Hier enkele van m'n tips:

Vroeger ging ik vooral naar rommelmarkten.

Een vaste waarde aan Sint-Jacobs is de man van Kiekeboe. Zowel in z’n winkel als op z’n marktstandje mag je niet te verlegen zijn om je handen vuil te maken. Maar als je er voor gaat, krijg je er wel parels voor in de plaats.

Een andere zaak waar ik erg graag kom, is de Vinyl Kitchen. Vooral dan door z’n uitstekend aanbod aan (originele) garagerock, soul en wave.

Ook leuk is dat hij bakken en bakken vol singles heeft. Voor iemand die af en toe eens plaatjes gaat draaien is dat een must!

En uiteraard, onze Gentse trots: Music Mania.

Ik weet niet of ik hier echt veel woorden aan moet verspillen. Het is algemeen geweten dat hun aanbod zowel gevarieerd als niet conventioneel is. En ook mooi meegenomen: je kan nu ook vanuit de luie zetel bestellen met hun prima nieuwe webshop.

Kiekeboe

Tolhuislaan 126

9000 Gent

 

Er zijn over de hele wereld immens veel platenshops die de max zijn en waren om te diggen, maar één die me toch is bijgebleven is La Metralletta in Madrid. Ik weet niet 100% zeker of de zaak nog bestaat, maar een homie van me uit Madrid, El Sr Rojo, bracht me er ooit naartoe.

Om de zaak te bereiken moet je langs de ingang van de metro naar een kelderverdieping. Ze hebben een hele grote en uitgebreide selectie met goeie prijzen én genoeg ruimte om te manoeuvreren. Dat laatste is niet altijd het geval.

Ik ben er veel goeie shit tegengekomen, onder andere een copy van Brian Bennett 's Voyage.

La Metralleta

Calle del Postigo de San Martín 1

Madrid, Spanje

www.lametralleta.es

 

www.kratkruipers.be


Comments


bottom of page